Casc SP-01 · YAYA Designs

Disseny d’un casc integral per a esports de gravetat.

Dissenyat el 2013, mai l’havíem mostrat públicament perquè la proposta no es va arribar a fabricar. Malgrat això, el projecte es va realitzar gairebé per complet i el procés de disseny va contemplar solucions innovadores, tals com la millora de la visibilitat, la ventilació i la seguretat assolida a partir de la selecció i la reacció dels materials idonis. D’aquí el seu interès des del punt de vista del disseny industrial i el motiu pel qual ho exposem.

L’encàrrec venia de la mà de’n Santi Pozo Guerrero, un jove esportista de longboard que, després de patir un important accident, va decidir millorar la seguretat per la pràctica dels esports de gravetat fundant YAYA Designs per abordar empresarialment aquest tipus de solucions i productes.

Qualsevol projecte tipològicament nou obliga als dissenyadors a submergir-se al món que envolta a l’objecte, des de la seva solució pràctica d’ús, al seu entorn material i normatives, i fins al seu context social i econòmic. La recerca ens va mostrar aspectes tan sorprenents com l’elevada velocitat que poden aconseguir els esportistes, el risc en el traçat que solen buscar per als seus descensos i el perill real de lesions molt greus a les quals es veuen sotmesos. Així que vam entendre lògicament que el longboard no era un joc i que el projecte SP-01 no es basava exclusivament en el disseny d’un casc més o menys bonic per millorar l’aerodinàmica –que també- sinó sobretot que era un element de protecció i seguretat vital destinat a esports de gravetat.

Les claus del projecte van rodar entorn dues qüestions fonamentals. D’una banda el particular llenguatge formal del producte que, per primera vegada estava dissenyat per al sector específic (normalment s’usaven cascos d’altres disciplines i/o es tunejaven), i que presentava importants novetats que incidien en la millora de la visibilitat (més panoràmica), l’aerodinàmica i la ventilació interior. I per l’altre costat, pel que fa a la seguretat, el disseny es va centrar en l’aplicació d’un material d’última generació que passava del seu estat tou i transpirable a endurir-se davant els impactes, salvaguardant la càmera interior i per extensió el cap de l’usuari davant les caigudes i cops.

El projecte resultava en un producte dissenyat i ajustat totalment al context del longboard. Un casc compacte, lleuger, bonic i extraordinàriament resistent gràcies a la seva estructura.

L’ SP-01 és un projecte innovador que introdueix moltes millores per a la pràctica segura del longboard, però lamentablement “va topar” amb les llicències d’aplicació de certs materials, l’agilitat en disposar de mostres, els seus consums mínims, la seva disponibilitat i les seves possibilitats de transformació. D’altra banda, també van existir dificultats empresarials davant una gesta productiva de tal nivell.